У холодну пору року необхідно особливо ретельно стежити за власним раціоном харчування, так як раціональне, збалансоване і правильне харчування – це найефективніший і простий метод профілактики застудних захворювань. Пам’ятаємо, що холод – це своєрідний стрес для організму, що призводить до спазму судин, зниження утворення шлункового соку, жовчі і соку підшлункової залози, уповільнення обміну речовин, ослаблення імунітету. Крім цього, взимку ми витрачаємо набагато більше енергії на обігрів самих себе, тому їжа повинна бути більш калорійною, ніж влітку.
Пропонуємо Вам декілька порад по харчуванню для кращої адаптації організму в зимовий період.
Зверніть увагу на кількість споживаного повноцінного білка протягом доби, і якщо його недостатньо, необхідно збагатити свій раціон їжею багатою цим найсильнішим імунним харчовим матеріалом. Це такі продукти як риба, м’ясо, м’ясо птиці, яйця і сири. Якщо ж Ви належите до вегетаріанців, то тоді вживайте горіхи (мигдаль, фісташки), різноманітне насіння, квасолю, горох, сочевицю, броколі, соєві продукти, тофу.
Другий важливий момент – це кількість споживаної води у Вашому раціоні. Роль і значення води для організму неможливо переоцінити, і її кількість ні в якому разі не повинна знижуватися, незважаючи на те, що взимку людина рідко відчуває спрагу. Вода необхідна для своєчасного виведення токсинів і шлаків. При чому, пити необхідно саме «чисту» воду, а не у вигляді чаю, компоту, напоїв. Така вода в організмі «не працює». Взимку необхідно випивати до 1,5 літра на добу (влітку – до 2-х літрів). До речі, запам’ятайте, що під час їжі пити воду не рекомендується, тим самим Ви розбавляєте соляну кислоту і травні соки, і процес перетравлення їжі затягнеться надовго.
Неможливо уявити зимове меню без сиру і кисломолочних продуктів, багатих на кальцій. Вони сприяють зменшенню проникності судин і мають протизапальну дію.
Необхідно збільшити кількість споживаних фруктів і овочів. Взимку найдоступніші з них – це яблука, лимони, апельсини, мандарини, ківі, обліпиха, шипшина, цибуля і часник. Фрукти також можна вживати у вигляді морсів і компотів, а овочі – у вигляді салатів (салат з квашеною капустою, цибулі). Рекомендуємо також заздалегідь приготувати сухофрукти. Всі ці продукти багаті на вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти і є природними антиоксидантами. Зверніть увагу на такий продукт як імбир. Про користь імбирного чаю в зимовий період вже знають багато. Крім цього, вживання сухофруктів, перемелених в єдину масу в рівних пропорціях (курага, родзинки і чорнослив) допомагає активізувати шлунково-кишковий тракт в холодну пору року.
При приготуванні їжі використовуйте гострі, пекучі спеції для прискорення обміну речовин (протипоказання – захворювання шлунка, виразкова хвороба). Також додавайте мед і лимонний сік.
Їжу необхідно вживати переважно в гарячому вигляді – температура їжі, яка подається до столу, повинна становити 40-50 градусів.
Більше пийте гарячого чаю, теплої води з лимоном. Тепле пиття зігріває організм зсередини.
Прислухаючись до цих нехитрих порад, Ви будете почувати себе в зимовий період більш комфортно, зміцните організм і зможете протистояти застудам.