Дієта при мігрені

Багато людей не з чуток знають, що таке «мігрень». З цим нестерпним головним болем знайомі близько 30% дорослого населення земної кулі. Часто ця хвороба має спадкову схильність. Мігрень відома дуже давно, вперше вона була описана древніми цілителями в 3000 році до н.е., але своєю назвою вона зобов’язана давньоримському лікареві Клавдію Галену – саме він запропонував назву «гемікранія», що означає «біль в одній половині голови». Пізніше слово «гемікранія» вже трансформувалося в звичний для нас термін «мігрень».

Помічено, що найчастіше до мігреней схильні активні, цілеспрямовані люди, які прагнуть до досконалості, схильні до сильних емоціональних переживань, які займаються розумовою працею. Крім того, існує певний зв’язок і з харчовими вподобаннями людини, тому не дарма мігрень називають «хворобою гурманів».

Якщо змінити свій власний характер людині не завжди під силу, то відкоригувати свій раціон харчування цілком можливо.

Нескладно здогадатися, які саме продукти необхідно виключити з раціону: всі ті, що вважаються делікатесами. Саме в цих продуктах містяться тирамін, гістамін і серотонін (аміни, що викликають різке звуження і розширення судин).

Крім того, викликати біль можуть підсилювач смаку глутамат натрію, консервант нітрат натрію, замінник цукру аспартам. Також не забуваємо про кофеїн!

Існують дані про те, що і глютен підсилює головні болі, тому будьте обережні і з глютеновмісними продуктами!

Ось список продуктів, здатних спровокувати напад мігрені:

  1. Витримані сири (чеддер, пармезан), сири з пліснявою (рокфор, брі, камамбер), ропні сири (моцарелла).

  2. М’ясні копченості, рибні консерви, ковбаси, сосиски, продукти фаст-фуду і китайських ресторанів.

  3. Алкоголь (особливо червоне вино і пиво), газовані напої, кола.

  4. Чай, кава, какао, шоколад, горіхи.

  5. Оливки, квашена капуста.

  6. Деякі свіжі овочі і фрукти: малина, банани, томати, обліпиха, аґрус, баклажани, огірки, авокадо, ананаси, цитрусові, кукурудза, боби, гриби.

А корисно буде вживати продукти, які багаті магнієм (морська капуста, броколі, болгарський перець, петрушка, диня, гречка, вівсяні пластівці) і містять ненасичені жирні кислоти (кукурудзяна, оливкова олія, мигдаль), гранат (обережно при виразці шлунка і підвищеній кислотності!).

Якщо дотримуватися цих простих рекомендацій щодо харчування, можна істотно полегшити собі життя і скоротити кількість нападів мігрені без медикаментозного лікування.

Читали це? Ось ще кілька статей, які вас можуть зацікавити!

Замовити консультацію

Хочете вирішити свою проблему швидко та ефективно?

Залиште заявку, і ми допоможемо вам знайти оптимальне рішення.



    Натискаючи кнопку, ви погоджуєтесь з умовами Політики конфіденційності та на обробку ваших персональних даних

    Чекаємо вас у нашому центрі!

    Доросле відділення:

    Часи роботи:

    • Понеділок - П’ятниця: 8:30 - 17:00
    • Субота: 9:00 - 13:00 
    • Неділя: вихідний

    Дитяче відділення:

    Часи роботи:

    • Понеділок - П’ятниця: 9:00 - 14:00
    • Субота, Неділя: вихідні

    Як нас знайти?

    Київ, вул. Бульварно-Кудрявська 10-Б

    Як дістатись

    від З/Д вокзала:

    • автобусом № 7 (по будням)
    • маршруткою № 181

    від ст. метро "Лук'янівська":

    • тролейбусом № 6, 16, 18
    • маршруткою № 181, 574, 527, 439

    від ст. метро "Майдан Незалежності":

    • тролейбусом № 6, 16, 18